NEGA KOŽE PO OBSEVANJU

KAKO PRAVILNO NEGOVATI KOŽO PO OSVETLJEVANJU?

Zdravljenje novotvorb kljub nenehnemu napredku na tem področju še vedno povzroča številne stranske učinke. To še posebej velja za radioterapijo, ki poleg splošnih simptomov (slabo počutje) povzroča precejšnje poškodbe kože v neposrednem stiku s škodljivimi učinki sevanja. Koža na predelih, izpostavljenih tem tretmajem, postane suha, pordela in občutljiva.

Neustrezna nega obsevanih predelov kože lahko povzroči okrepitev simptomov obsevanja in ovira celjenje kože. Vendar je treba zapomniti, da je treba med radioterapijo uporabo kakršnih koli kozmetičnih pripravkov dogovoriti z zdravnikom.

PHARMACERIS x

Rakave bolezni so stigma našega časa. Kljub naprednim raziskavam novih zdravil in popularizaciji diagnostike v družbi, ta še vedno zahtevajo smrtonosen davek. Poleg rakavih celic kemoterapija uničuje tudi zdrave celice, predvsem tiste, ki se hitro delijo, kot so: lasni mešički, celice kostnega mozga ali bazalne plasti povrhnjice. Onkološko zdravljenje pogosto predstavlja veliko obremenitev za telo, in ker stanje kože odraža zdravje celotnega organizma, kemoterapijo in radioterapijo spremljajo številne kožne lezije.

V boju za življenje je skrb za kožne lezije potisnjena v ozadje, kar je nesporno. Vendar velja spomniti, da izboljšanje stanja kože vpliva na psihološke vidike – izboljšanje bolnikovega počutja, samozavesti in vere v uspeh zdravljenja. Psihološki vidik onkoloških terapij je zelo pomemben element, ki vpliva na potek zdravljenja in bolnikovo stanje. Potreba po ustrezni negi kože bolnikov z rakom je povzročila razvoj novega področja kozmetologije – onkozmetologije.

KOŽA MED ONKOLOŠKIMI TERAPIJAMI

Tako kemoterapijo kot radioterapijo spremljajo številni kožni simptomi: suhost, srbenje, zategovanje, vročina, zbadanje, luščenje kože, rdečina, teleangiektazije, razbarvanje, povečana dovzetnost za okužbe.

Stranski učinek radioterapije je zmanjšanje števila izvornih celic v bazalni plasti povrhnjice, zaviranje aktivnosti fibroblastov, zmanjšanje proizvodnje kolagena in proizvodnja kolagena z nepravilno razporeditvijo vlaken. Posledica tega je nastanek skleroze in zadebelitev, ki ovirajo limfno drenažo in povzročajo otekanje. Obstajajo zgodnje in pozne reakcije na sevanje. Koža, izpostavljena radioterapiji, zahteva ustrezno nego. Če tega ne storite, lahko prispevate k podaljšanju obdobja celjenja lezij po obsevanju ali nastanku trajnih brazgotin.

PHARMACERIS X - NEGA KOŽE PO RADIOTERAPIJI

Po radioterapiji koža potrebuje vlaženje, mazanje, pomiritev in zaščito.
XRAYS-LIPOSUBTILIUM pomirjujoča in regeneracijska krema za obraz in telo je izdelek namenjen koži po radioterapiji. Njegov mehanizem delovanja temelji na lastnostih folne kisline.

Folna kislina, vitamin iz skupine B, je našla uporabo v kozmetologiji zaradi močnega regeneracijskega učinka, spodbujanja procesov obnove celic, zaščite pred fotostaranjem in izboljšanja elastičnosti kože.

Raziskava, ki jo je izvedel Znanstveno-raziskovalni center Dr Irena Eris v sodelovanju z Inštitutom za jedrsko kemijo in tehnologijo v Varšavi, je pokazala, da folna kislina podvoji hitrost popravljanja DNK kožnih celic, poškodovanih z ionizirajočim sevanjem. Hitrost popravila je odvisna od lokalne razpoložljivosti folne kisline in odmerka rentgenskih žarkov.

Raziskava, ki jo je izvedel Znanstveno-raziskovalni center Dr Irena Eris v sodelovanju z Inštitutom za jedrsko kemijo in tehnologijo v Varšavi, je pokazala, da folna kislina podvoji hitrost popravljanja DNK kožnih celic, poškodovanih z ionizirajočim sevanjem. Hitrost popravila je odvisna od lokalne razpoložljivosti folne kisline in odmerka rentgenskih žarkov.

Študija je pokazala tudi pospešitev obnove DNK, poškodovane zaradi izpostavljenosti UV sevanju v prisotnosti folne kisline. S tem pacient dodatno zaščiti kožo pred poškodbami, ki jih povzroča UV sevanje, ko je izpostavljenost sončni svetlobi neizogibna.

Učinkovitost in varnost XRAYS-LIPOSUBTILIUM sta bili potrjeni v kliničnih raziskavah, ki so jih 5 tednov izvajali dermatologi in onkologi v Onkološkem centru. Raziskava je potrdila vlažilni in mazalni učinek, zmanjšanje rdečice, pomirjanje razdraženosti in izboljšanje tolerance na sevalne reakcije kože. Rezultati raziskav kažejo na izboljšanje stanja kože pacientov, kar se odraža v njihovem dobrem počutju.

Ne smemo pozabiti, da se je treba o uporabi dermokozmetike med radioterapijo vedno posvetovati z zdravnikom.

UPORABNI NASVETI

Stranski učinki radioterapije. Dermalna nega kože po radioterapiji

Radioterapija, prej znana kot kurieteroterapija, je najstarejša metoda zdravljenja raka po operaciji. Svojo učinkovitost dolguje uporabi ionizirajočega sevanja.

po-obsevanju

EMOTOPIC – Suha in atopična koža

Razširjene kapilare

Alergična in občutljiva koža

Aknasta koža

DS – Seboroični dermatitis

Materinstvo

Koža s hiper-pigmentacijami

Rozacea rdečica kože

Koža po obsevanju

Psoriaza- luskavica

Vitiligo – izguba pigmenta

Nega las in lasišča

Pudri in tekoče podlage

Dermozaščita pred soncem

REGENOVUM – zrela koža

POIŠČI LEKARNO