KATERA ZDRAVILA LAHKO POVZROČIJO RAZBARVANJE?

Sprememba barve kože je zelo široka tema, ki prizadene velik odstotek prebivalstva. Nekatere spremembe barve so prirojene, druge pridobimo z leti, pod vplivom različnih dejavnikov. Včasih lahko zdravila, ki jih jemljete, vplivajo na razvoj razbarvanja, zlasti če ni ustrezne profilakse. Ko se lahko zdravljenje z zdravili konča s temnimi madeži na koži, ali lahko kaj storite, da zmanjšate tveganje za razbarvanje in kako se spoprijeti s madeži, ki so že nastali? Poiščite nekaj koristnih informacij o tej temi.

Razbarvanje – kaj točno so in od kod izvirajo?

Razbarvanje je nastanek temnejših madežev na koži. Njihov neposredni vzrok je motena sinteza in nepravilna porazdelitev naravnega rjavega pigmenta, ki se nahaja v človeškem telesu, to je melanina.(1) Količina melanina je tista, ki določa ten naše kože. Razbarvanje je treba razlikovati od razbarvanja, ki je motnja pigmentacije, ki sestoji iz nastanka svetlejših madežev na koži.(2)

Motnje pigmentacije so posledica številnih dejavnikov, ki povzročajo različne vrste madežev. Osnovna delitev razlikuje med generalizirano in omejeno razbarvanjem. Prvi od njih je lahko posledica genetske bolezni, hormonskih motenj (insuficience ali hiperfunkcije nadledvične skorje, hipertiroidizma), bolezni jeter ali ledvic, presnovnih motenj, pomanjkanja vitaminov, jemanja nekaterih zdravil. V tem primeru se lahko obarvanost pojavi skoraj povsod na koži, včasih pa tudi na sluznicah (2).

Druga vrsta, tj. omejeno razbarvanje, je velika skupina razbarvanj, ki vključuje:

Melazma (ali kloazma): To je tvorba temno rjave barve na obrazu in na mestih, ki so izpostavljena soncu. Večinoma gre za ženske, ki so nagnjene k tovrstnim spremembam zaradi ženskih hormonov, pa tudi genetskih dejavnikov in izpostavljenosti kože intenzivnim UV žarkom. Te vrste obarvanja se lahko pojavijo med nosečnostjo, uporabo hormonske kontracepcije in so lahko povezane tudi z nastankom tumorjev jajčnikov (3).
Madeži kave in mleka (café au lait): običajno se pojavijo od rojstva ali otroštva, so svetlo rjave barve, tipično mesto na trupu. Če je takšnih madežev veliko, je lahko vpletena nevrofibromatoza (genetska motnja).(2)
Pege: To so majhne pigmentne lezije, ki se večinoma nahajajo na obrazu pri ljudeh s svetlo kožo. Pege niso znak hujših obolenj, so posledica povečane aktivnosti melanocitov, to je celic, ki proizvajajo melanin.(2)
Madeži leče: nastanejo, ko je v povrhnjici velika količina melanina. Najpogosteje prizadenejo starejše, ki so prej v življenju preživeli veliko časa na soncu (lahko pa se pojavijo tudi pri otrocih). Če je takih madežev na koži veliko, lahko kažejo na Peutz-Jeghersov sindrom (sindrom genetsko pogojene bolezni, ki se najpogosteje kaže pri mlajših odraslih) (2).
Postvnetna hiperpigmentacija: Kot že ime pove, je čezmerna proizvodnja melanina posledica vnetja, povezanega s kožno boleznijo, kot so akne, lichen planus, luskavica ali kontaktni dermatitis.V nekaterih primerih lokalna ali sistemska zdravila prispevajo k njihovemu razvoju. Običajno je sončna svetloba dejavnik, ki poslabša vnetni odziv (2).

KATERA ZDRAVILA LAHKO POVZROČIJO RAZBARVANJE KOŽE?

Medtem ko nam zdravila pomagajo pri soočanju z motečimi simptomi, lahko mnoga od njih povzročijo več ali manj stranskih učinkov. Zlasti pri nepravilni uporabi (na primer pogosteje, kot je predpisal zdravnik) ali med farmakoterapijo, bolnik ne upošteva ustreznih varnostnih ukrepov. Zato ob obisku zdravnika vedno pozorno poslušajte (delajte si zapiske ali prosite zdravnika, da si jih po potrebi zapiše) in pred jemanjem zdravila preberite navodilo, kjer najdete informacije o interakcijah z drugimi snovmi in neželenih učinkih. To je zelo pomembno, saj lahko s previdnostjo zmanjšate verjetnost neželenih učinkov.

Zabarvanje kože sploh ni nepomembna težava, saj ne izgine vedno spontano in morate pogosto poskušati z različnimi metodami, da zmanjšate njihovo vidnost. Če zadevajo obraz in so poleg tega temne in obsežne, predstavljajo velik estetski problem. Zato je pomembno, da se zavedamo tveganj, povezanih s farmakoterapijo.

Obstaja veliko zdravil, ki lahko povzročijo razbarvanje. Statistično farmakoterapija prispeva k 10-20 % primerov hiperpigmentacije.(4) Tveganje za razbarvanje, kakor tudi za razbarvanje in fotosenzibilizacijo, je povezano predvsem z uporabo zdravil, kot so:
 • citostatiki, ki se uporabljajo pri zdravljenju raka,
 • hormonska zdravila, ki se uporabljajo kot del hormonske nadomestne terapije ali kot kontracepcijska sredstva,
 • zdravila proti malariji,
 • antipsihotiki in psihotropna zdravila, na primer fenotiazin, klorpromazin,
  fenitoin (zdravilo z antikonvulzivnimi in antiaritmičnimi učinki),
  barbiturati, npr. luminal – to so zdravila s hipnotičnim, sedativnim in anestetičnim učinkom, ki pa so zaradi zasvojljivosti in nevarnosti predoziranja večinoma umaknjena iz uporabe,
 • protiglivična zdravila, na primer griseofulvin
  protivirusna zdravila, na primer zidovudin
 • nesteroidna protivnetna zdravila, na primer ibuprofen, naproksen, ketoprofen,
 • zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni: karbutamid, tolbutamid in klorpropamid,
 • zdravila z dehidracijskim, diuretičnim učinkom, na primer furosemid, klortiazid,
 • kinolonski antibiotiki,
  klordiazepoksid (sedativ)
  fibrati, ki se uporabljajo za uravnavanje presnove lipidov in zniževanje ravni holesterola v krvi,
  tertraciklini (uporabljajo se za zdravljenje aken), npr. doksiciklin, minociklin,
 • zdravila proti tuberkulozi, na primer izoniazid
 • težke kovine: železo, srebro, zlato (lahko se odlagajo v kožo in prispevajo k poškodbam ožilja; če je ta proces napredoval, lahko pride do izrazite spremembe barve kože brez povečanja ravni melanina) (4,5, 6)

KAJ PA RAZBARVANJE NA OBRAZU IN TELESU?

Tema: “kaj pa razbarvanje” je zelo kompleksna in odvisna od mnogih vidikov. Zdravljenje hiperpigmentacije je možno z različnimi metodami, predvsem s pomočjo pripravkov, ki luščijo, svetlijo in zavirajo čezmerno nastajanje melanina.(2) Pri nas se veliko uporabljajo kisline, ki jih dermatologija uporablja tudi pri zdravljenju mnogih drugih kožnih težav. Dobri primeri so:

Poleg tega se glikolna kislina, mlečna kislina, vinska kislina, kojična kislina, derivati ​​vitamina A, hidrokinon in njegovi estri, mikrodermoabrazija, krioterapija, laserska terapija in celo kirurške metode uporabljajo za posvetlitev razbarvanja, kadar sumimo, da obstaja rakava rast. ali lezije niso bile podvržene nobeni drugi terapiji.(8) Prav tako je dobro biti pozoren na učinkovit, a še vedno podcenjen niacinamid (vitamin B3), ki pomaga pri soočanju s sončnimi opeklinami in razbarvanjem aken ter zmanjšuje tveganje za nadaljnje spremembe. . Iskati ga je vredno v pripravkih, ki vsebujejo tudi vitamin C (posvetlitveni učinek) in papain, saj ta spojina lušči zunanje plasti razbarvane povrhnjice in tako še učinkoviteje pospešuje depigmentacijo.

MANDELJEVA KISLINA

Je razmeroma blag in ne sme povzročiti draženja kože ali rdečice. Podpira pa občutljivo luščenje povrhnjice, posvetli madeže in uravnava delovanje žlez lojnic, zato se priporoča tudi pri zdravljenju aken.(7)

CITRONSKA KISLINA

Ima keratolitični učinek, tj. podpira proces luščenja povrhnjice in vodi do njene posvetlitve. Poleg tega velja omeniti njegove antioksidativne lastnosti, to je boj proti odvečnim kisikovim prostim radikalom, zaradi katerih se koža hitreje stara. Uporablja se tudi v pripravkih za kožo za uravnavanje pH vrednosti.(7)

SALICILNA KISLINA

Ena najbolj znanih kislin, ki se uporablja v izdelkih za boj proti kožnim težavam. Naravni vir njegove pridobitve je lubje vrbe. Ko ga nanesemo na kožo, prispeva k luščenju povrhnjice in deluje antibakterijsko, zato se dobro obnese tudi pri aknasti koži. Vendar pa morate biti pri njegovi uporabi previdni, saj lahko povzroči draženje. Dobro je poseči po pripravku, ki vsebuje salicilno kislino v varni koncentraciji (7).

AZELAIČNA KISLINA

Ima zelo celovito delovanje. V dermatologiji je cenjen zaradi svojih bakteriostatskih in baktericidnih lastnosti, zavira nastajanje prostih kisikovih radikalov (antioksidant). Poleg tega, da se priporoča ljudem, ki se spopadajo z razbarvanjem, deluje za pomiritev fototoksičnih in fotoalergičnih reakcij ter aken.(8)

UČINKOVITO IN NEŽNO PRIPRAVO NA RAZBARVANJE – KATEREGA IZBRATI?

Če na koži opazite spremembo barve, je najbolje, da se posvetujete z dermatologom in ga seznanite z zdravili, ki jih jemljete (peroralno in lokalno), saj lahko to močno pripomore k terapiji. Ko izbirate izdelek za vsakodnevno nanašanje na kožo, izberite takega, ki vsebuje sestavine, preizkušene v boju proti obarvanju. Dober primer je Pharmaceris Acipeel 3x Depigmentation Anti-Discoloration Serum za nočno uporabo. Serum podpira posvetlitev takšnih pigmentacijskih sprememb, kot so pege, starostne in rjave lise, razbarvanje zaradi sonca, obarvanje aken, povnetno obarvanje, kot tudi obarvanje, ki se pojavi pri ženskah po nosečnosti. Njegova koncentrirana formula vsebuje tri kisline, ki medsebojno dopolnjujejo delovanje: mandljevo, salicilno in limonino. Čeprav lahko med uporabo na začetku pride do prehodne pordelosti povrhnjice, je pripravek tako nežen, da ga lahko uporabljamo tudi pri občutljivi koži. Pomembno je, da ne vpliva na ton kože, na katero razbarvanje ne vpliva.

ZAŠČITA PRED SONCEM – OBVEZEN ELEMENT PREPREČEVANJA IN TERAPIJE RAZBARVANJA

Če jemljete katerokoli zdravilo, ki ima možen stranski učinek razbarvanja, se najprej izogibajte izpostavljanju sončni svetlobi. Pomembno je tudi pozimi. Zato svojo kožo obvezno zaščitite s kremo z visoko zaščito pred soncem (SPF 50 +) (2) Poleti poleg uporabe kreme za sončenje ne pozabite pokriti kože z oblačili (praktičen dodatek vaši obleki je klobuk). s širokim robom, ki ščiti vaš obraz), poleg tega pa se izogibajte soncu v urah, ko največkrat obratuje, to je med 11.00 in 16.00 uro. Dolgotrajno poležavanje na soncu ali obisk solarija je vsekakor slaba ideja.

Ta pravila veljajo tako za obdobje, v katerem jemljete fotosenzibilizatorje, kot za zdravljenje že nastalih razbarvanj, saj se bodo, če niste previdni, samo poslabšali.

ALI JE LAHKO RAZBARVANJE POPOLNOMA ODPRAVITI?

Učinkovitost terapije je odvisna od različnih dejavnikov: vzrokov obarvanja, njihovega obsega in dovzetnosti kože za zdravljenje. Včasih so spremembe barve začasne in se jih ni težko znebiti. Če so spremembe na vaši koži tako vidne, da negativno vplivajo na vaše počutje, nikar ne obupajte in uporabite razpoložljive načine boja proti njim. Tudi če se jih ne boste popolnoma znebili, bo že samo posvetlitev in zmanjšanje vidnosti pozitivno vplivalo na videz kože in s tem na vaše razpoloženje. Vaš dermatolog vam mora dati posebne nasvete o zdravljenju.

LITERATURA:

Dizenterija W. Sprememba barve kože. Etiologija in zdravljenje z laserjem. Estetska kozmetologija 2015, 2 (4): 159-162.
Cichewicz A. Motnje pigmentacije. https://www.mp.pl/pacjent/dermatologia/choroby/chorobyskory/74392,zaburzenia-barwnikowe Datum dostopa: 3.12.2019.
Maciejewska J. Ostuda (melazma). https://www.mp.pl/pacjent/dermatologia/choroby/chorobyskory/170533,ostuda-melasma Datum dostopa: 3.12.2019.
Dereure O. Pigmentacija kože zaradi zdravil. Epidemiologija, diagnostika in zdravljenje. Am J Clin Dermatol. 2001; 2 (4): 253-62.
Ngan V. Kaj je z zdravili povzročena pigmentacija kože? https://dermnetnz.org/topics/drug-induced-skin-pigmentation/ Datum dostopa: 3.12.2019.
Grzegorzewska J. Katera zdravila se ne smejo sončiti? Ta zdravila povzročajo opekline [SEZNAM]. https://www.swiat-zdrowia.pl/artykuly/po-ktorych-lekach-nie-wolno-sie-opalac-te-leki-powoduja-oparzenia-lista Datum dostopa: 3.12.2019.
Kapuścińska A., Nowak I. Uporaba organskih kislin pri zdravljenju aken in razbarvanja kože. Postepy Hig Med Dosw (na spletu), 2015; 69: 374-383.
Urbańska A. Hiperpigmentacijske motnje pigmentacije kot kozmetični problem. Borgis – Nowa Medicyna 1/2003.

 

EMOTOPIC – Suha in atopična koža

Razširjene kapilare

Alergična in občutljiva koža

Aknasta koža

DS – Seboroični dermatitis

Materinstvo

Koža s hiper-pigmentacijami

Rozacea rdečica kože

Koža po obsevanju

Psoriaza- luskavica

Vitiligo – izguba pigmenta

Nega las in lasišča

Pudri in tekoče podlage

Dermozaščita pred soncem

REGENOVUM – zrela koža

POIŠČI LEKARNO